Så väljer du ett probiotika-tillskott av hög kvalitet!

Probiotikatillskott

Det finns så många olika probiotiska tillskott på marknaden i dag att det kan kännas minst sagt förvirrande att veta vilken man ska investera i.

Att probiotika är ett tillskott som du bör ta varje dag mer eller mindre har du nog vid det här laget listat ut.*

Grunden till hälsa är att vår tarm fungerar och vi behöver hela tiden ha fler goda bakterier än dåliga. Det goda måste hela tiden vara i majoritet så de lyckas bestrida de dåliga bakterierna, virusen, parasiterna och tränga undan Candida Albicans så hon inte få plats att växa.

Men vad ska man då tänka på när man ska köpa probiotika?

Mängden bakterier

Det här är nog det som producenterna själva vill göra mest reklam för och gärna talar högt om.

Det finns probiotika tillskott alltifrån 0,5 miljarder bakterier till 100 miljarder.

Du kanske tänker ”lätt, självklart mer bakterier för pengarna om jag köper den med 100 miljarder”. Men stopp litet tag här. Vi måste ta fler faktorer med i beräkningen.

Har du inte tagit probiotika innan kan det vara bra att börja med ett tillskott med lite lägre andel bakterier så inte kroppen blir helt chockad.

Sen är frågan: När innehåller kapseln 10 eller 100 miljarder bakterier? Vid produktion – alltså långt innan tillskottet ens hamnat på hyllorna i hälsokosten – eller vid utgångsdatum 2-4 år senare?

De allra flesta producenter vill gärna skriva den andel bakterier som finns vid själva produktionen, medan andra producenter känner att det är mer ärligt att skriva hur många som finns vid utgångdsatumet. Om det är det sistnämnda så betyder det att det troligen fanns många fler miljarder när du köpte den.

Personligen tycker jag det är fint och beundransvärt av de producenterna som gör det där lilla extra för att vara ärlig och inte förleda någon.

Personligen tycker jag det är fint och beundransvärt av de producenterna som gör det där lilla extra för att vara ärlig och inte förleda någon.

Ett exempel på en sådan leverantör som marknadsför på det viset är Helhetshälsa gällande deras Probioplex. (Den finns att köpa på bland annat måbranaturligt.se)

Men det finns fler saker att ta i beaktande.

Mängden bakterier som överlever ner i magen

Tar man ett probiotikatillskott med 100 miljarder mjölksyrabakterier men den är så pass dåligt tillverkad att de allra flesta bakterier dör i magen på grund av magsyran – då var tillskottet ganska meningslöst. Det är tråkigt att en stor del av kosttillskotten på marknaden har en väldigt låg ”överlevnadsstatistik”.
Men det är nog som mycket annat – man får vad man betalar för.

Det är som med mycket annat – man får vad man betalar för!

En del producenter använder sig av till exempel mikrokapsling. Som innebär att probiotikan är dubbelt skyddad och alltså ökar överlevnadschansen.

Sådana tillskott är bla. Probion från Wasa Medical och Helhetshälsas Probioplex och LactoVitalis från Holistic.

Vilka bakteriestammar innehåller tillskottet?

Det finns många olika sorters bakteriestammar och de är lite olika vad de är bra för. Gemensamt för de allra flesta är att de är bra för immunsystemet, slemhinnan, tarmens pH osv. Men så finns det särskilda egenskaper, till exempel är någon lite bättre på att bryta ner något form av näringsämne medan någon annan är bättre på att läka tarmslemhinnan. Så det beror lite på vad man är ute efter. Men de allra flesta behöver och vill ha ett bredspektrum av goda tarmbakterier. Så om man väljer ett tillskott med många olika sorter, kanske 5-10 stycken, har man ett bra allroundtillskott.

De vanligaste stammarna som återfinns i probiotika-tillskott är laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker. Men som sagt det betyder inte alltid att ju fler stammar desto bättre tillskott.

Förvara på rätt sätt

Vissa probiotika-tillskott behövs hållas kylda och vissa behöver inte det, beroende på hur de är tillverkade. Men om du ska få bästa nytta av tillskottet behöver du följa vad som står på burken. Det är också bra att veta om butiken du köpt den från har följt förvaringsanvisningar.

Det här var några tankar om hur du kan köpa probiotikatillskott av högre kvalitet och därmed slippa kasta pengar i sjön.

Berätta gärna i kommentarerna nedanför vad du har tagit för probiotikatillskott.

MåBra
Amanda Majava

*Som jag tagit upp i “Vinn över Candida”- boken finns det skäl att inte ta probiotika när man har candida. Samtidigt är probiotika mycket viktigt också för vår tarmflora och för att övervinna candida. För mer info om detta – läs gärna boken! (Lansering i september!)

immunförsvar, kosttillskott, probiotika, tarmar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Lär dig allt om hur man bekämpar Candida i vår nya e-bok.

Innehåller både praktiska råd samt enkla recept som hjälper dig att hålla Candidan i schack.

Prenumerera på nyhetsbrevet idag -
få ett 10-sidigt utdrag från boken med flera recept.


Om

Candidadiet.se startades av en önskan att samla kunskap, information, erfarenheter och recept för de som har candidaöverväxt på ett och samma ställe. 

Har du en erfarenhet om hur du blivit av med candida som du vill dela med dig av? Skicka in den till info@candidadiet.se

Kontakt

Amanda Majava

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Sweden

info@candidadiet.se