Därför är Candida så svår att bli av med…

… till skillnad från andra parasiter och mikroorganismer.

Candidan är en riktig rackare

Om man får i sig parasiter räcker det oftast med att bara parasitdödande tillskott som malört och nejlika eller liknande och inom ett tag är de döda.

Candida Albicans fungerar inte så enkelt tyvärr! Förutom att ta tillskott av antisvamp-örter och tillskott så behöver man lägga om hela sin kost och i vissa fall göra stora livsstilsförändringar.

Varför är det sådan skillnad?

Jo för candida albicans, trots att den är en svamp, är så pass smart att den använder glukoset i sockret och mannoset i kolhydrater för att bilda sig en skyddande biofilm, ett skyddande hinna som gör den svårupptäckt för vårt hårt arbetande immunsystem.

Skapa rätt miljö

Du måste skapa en miljö där candidan inte blir så här stark och förgörande.

Undvik alla livsmedel som kan på något vis göda Candida Albicans.
Främst är det socker och snabba kolhydrater det gäller. Tar du bort dem ur kosten kommer candidasvampen inte kunna göra sig själv lika stark.

Kolhydratsdilemmat

Inte sagt att du behöver undvika alla kolhydrater helt och hållet. Nej istället ska du fokusera mer på en anti-inflammatorisk kost och näringstäta måltider. Faktum är att något som är väldigt kolhydratrikt men är rik på ant-fungala egenskaper är kålrabbi.

Kålrabbi är en kolhydratrik grönsak men innehåller anti-fungala egenskaper vilket gör den till ett bra livsmedel att inkorporera i en anti-candida diet.

Att leva extremt low-carb så att du hamnar i ketos främjar inte heller en anti-candida miljö (vilket jag berättar mer om i min bok “Vinn över Candida!”).

Det här betyder att även om du behöver undvika socker och många sorters kolhydrater (snabba kolhydrater) och även en del rotfrukter till en början, så är det viktigt att du får i dig mycket med grönsaker – ja det bör vara grunden i din candidadiet.

Svampdödande medikament

Vi har konstaterat att det inte bara går att ta tillskott för att döda candidan utan vi behöver även göra kostförändringar; rätta sådana. Men! Det tar väldigt lång tid att bli av med en överväxt av candida albicans om man bara arbetar med kosten. Svampdödande örter och tillskott är ändå A och O för att du ska orka, få se snabba resultat och inte ge upp för tidigt.

Ta sig förbi candidans biofilm

Att ta tillskott av svampdödande medel är bra! Men de måste också nå in till candidan, och som jag berättade i början av artikeln så skapar candidan en biofilm för att skydda sig själv.

Candida Albicans skapar en biofilm för att skydda sig själv. Detta gör den svårare än andra svampar och mikroorganismer att döda. Men inte omöjligt!

Därför måste vi ta tillskott som inte bara dödar candidan utan även bryter ner biofilmen.

Fettsyrorna kaprylsyra och undekylensyra har visat sig inte bara döda candida utan också förstöra candidans biofilm, vilket gör det lättare för dessa och andra svampdödande medel att bli mer effektiva. Förutom detta har de här två fettsyrorna egenskaper som gör att de dessutom skapar en bättre miljö i tarmen, och det är något vill vi ha!

Kaprylsyra och undekylensyra är självklara tillskott för alla som går på en candidadiet!

Vill du ha mer information om hur en bra candiadiet bör läggas upp och vilka tillskott du bör ta för att göra den så effektiv som möjligt, kolla in min bok “Vinn över Candida!”

MåBra
Amanda Majava

biofilm, kålrabbi, kaprylsyra, kolhydrater, kosttillskott, motivation, socker, undekansyra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Lär dig allt om hur man bekämpar Candida i vår nya e-bok.

Innehåller både praktiska råd samt enkla recept som hjälper dig att hålla Candidan i schack.

Prenumerera på nyhetsbrevet idag -
få ett 10-sidigt utdrag från boken med flera recept.


Om

Candidadiet.se startades av en önskan att samla kunskap, information, erfarenheter och recept för de som har candidaöverväxt på ett och samma ställe. 

Har du en erfarenhet om hur du blivit av med candida som du vill dela med dig av? Skicka in den till info@candidadiet.se

Kontakt

Amanda Majava

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Sweden

info@candidadiet.se