Snälla pepparkakor för candidadiet
På en candiddiet, vad kan egentligen vara bättre än pepparkakor?
Jag tänkte här dela med mig av ett härligt recept för vintern. Man behöver inte sukta efter pepparkakor när de andra i familjen äter dem. Det går att få snällare varianter för din mage.
Det som är så toppen med pepparkakor är att de redan innehåller candida diets perfekta kryddor: kanel som är bra för att minska sötsuget, nejlika har candida-dödande egenskaper och kardemumma som också har antibakteriella egenskaper.
Pepparkakor
Course: DessertCuisine: vinter2
dussinIngredienser
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
2 tsk psylliumfröskalspulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 dl björksocker/xylitol
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl kokosolja
- Pepparkakskrydda
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kardemumma
1-2 tsk malen kanel, ceylon
0,5 tsk ingefärspulver
- Glasyr
1 dl Björksocker/xylitol
0,5 dl kokosolja
2 tsk citronsaft
Beskrivning
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig. Tillsätt kokosoljan och kokosmjölken och knåda ihop.
- Vira in degen i plastfolie och sätt in i kylskåpet i ca 30 min-
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en bakplåt med bakplåtspapper eller olja in den med kokosolja
- Ta ut från kylskåpet.
- Dela upp degen i två delar
- Mjöla bordet med mandelmjöl och börja försiktigt kavla ut en del i taget.
- Spricker degen kan du trycka ihop den med fingrarna. När den blir lite rumsvarm kommer den bli lättare att trycka ut. Men viktigt den inte blir för varm för då blir degen för slapp och svårt att hålla ihop. Så kavla ut den snabbt men försiktigt till önskad storlek.
- Tryck ut pepparkakor i önskad form och lägg bitarna på plåten. Den överblivna degen trycker du ihop till en boll och kavlar om igen och trycker ut fler bitar från.
- Sätt in i ugnen i 5-10 min.
- Under tiden förbered glasyren:
Mixa björksocker till pulver. Tillsätt kokosoljan och citronsaften (eventuellt tillsätt mer om du känner det behövs), smaka av. Mixa ihop. Förvara glasyren i kylskåp tills det är dags att servera pepparkakorna. Häll då glasyren i en sprits och spritsa som du vill.
Tänk på att kokosolja smälter lätt när den blir för varm, men när den är för kall är den svårarbetad. Så håll glasyren i rumstemperatur så blir den mer lättarbetad. Så har du haft den i kylen ta ut den en stund innan det är dags för att garnera. - Håll koll på pepparkakorna. De kan lätt brännas. Ta ut dem när de är gyllenbruna. När de är klara låt dem svalna på galler.
För fler recept för dig som behöver gå på en candidadiet kolla in mina “Vinn över Candida” – receptbok!
Ät gott och Må Bra
Amanda Majava