Yaconsirap på en candida diet?

yaconsirap

Yaconsirap har blivit allt mer populärt bland hälsoprofiler och matkreatörer. Den anses för en del vara den optimala sötningen. Men hur fungerar det för dem som behöver gå på en candida diet?

Vad Yaconsirap är

Yaconsirap är utvunnen från Yacon-växten som växer i Sydamerika.  

1 tsk av Ekologisk Yacon sirap innehåller:  

  • 7 kalorier 
  • 3,7 g kolhydrater 
  • 2,3 g socker 

Yacon innehåller ingen glukos, utan istället består av fruktos. 

Den har ett lågt glykemiskt index (GI) – 1 

Största skälet till att den har blivit så uppskattad inom hälsovärlden för att den innehåller så mycket frukto-oligosackarider (FOS) alltså prebiotika. 

Förutom detta innehåller Yacon även kalcium och antioxidanter. 

Prebiotika hur fungerar det? 

Prebiotika är en sorts vattenlöslig fiber som är som näring åt goda tarmbakterier – mat helt enkelt åt de små hårt arbetande bakterierna som är så livsviktiga för oss.  

En sorts prebiotika kallas för inulin och återfinns i växtriket men som för många nu förtiden inte får i sig så mycket av med all processad mat. 

Prebiotika vid candidadiet 

Prebiotika är väldiigt hälsosamt i en redan hälsosam och frisk tarm. Kan vi ge de goda bakterierna det de behöver för att föröka sig och må ännu bättre kommer de ju också att förbli på det viset. Men har du en dysbios i tarmen med för mycket dåliga bakterier i jämförelse med goda tarmbakterier kan det vara så att prebiotikan i det fallet blir mat åt de dåliga bakterierna vilket vi inte vill!  

Har man problem med överväxt av candida är det mycket troligen så att du inte har en bra balans av goda och dåliga tarmbakterier och behöver först rätta till DET innan du börjar ta tillskott av prebiotika.  

Prebiotika ska även undvikas om du har problem med SIBO. 

Yaconsirap i vår kosthållning 

Att använda yaconsirap som sötningsmedel är mycket enkelt.  I alla recept där det står honung, sirap, agave, lönnsirap etc kan du byta ut rakt av.  

Det kan användas i kaffe, te, på pannkakor (mums!), salladsdressing och i rawfood desserter.  

Yaconsirap smakar milt sött lite som äpple skulle jag vilja säga. 

Yaconsirap vid en candidadiet 

Tyvärr innehåller Yaconsirap så mycket socker att det inte vore rekommenderat att använda yaconsirap under tiden man håller på att svälta ut candida-svampen då den kan mycket väl använda fruktosen i sirapen för sitt egna själviska syfte – överleva.  

Däremot är Yaconsirap EN av de bättre sötningsalternativen att använda sig av EFTER eller i sluttampen av en candida detox. För det är ändå LÅNGT mycket bättre än raffinerat socker och konstgjorda sötningsmedel och kan definitivt vara något att ha som omväxling till andra hälsosammare sötningsmedel. 

Tänk på vid köp av Yaconsirap 

När du köper yacon sirap är det viktigt du köper en av hög kvalitet en som inte innehåller några tillsatser som är helt naturlig och rå. 

Så länge du går på candida diet rekommenderar jag dig att undvika all tillsatt sötning och bara använda dig främst av xylitol och stevia.

Xylitol eller Björksocker som det också kallas för, samt Stevia kan du enkelt köpa online i de flesta hälsokostbutiker, jag köper själv från måbranaturligt.se

Det kan vara förvirrande med allt man får och inte får på en candida diet. Vill du ha handfasta råd och tips kolla in min “Vinn över Candida” för att få hjälp som faktiskt fungerar. 

Må Bra
Amanda Majava

prebiotika, probiotika, sötningsmedel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Lär dig allt om hur man bekämpar Candida i vår nya e-bok.

Innehåller både praktiska råd samt enkla recept som hjälper dig att hålla Candidan i schack.

Prenumerera på nyhetsbrevet idag -
få ett 10-sidigt utdrag från boken med flera recept.


Om

Candidadiet.se startades av en önskan att samla kunskap, information, erfarenheter och recept för de som har candidaöverväxt på ett och samma ställe. 

Har du en erfarenhet om hur du blivit av med candida som du vill dela med dig av? Skicka in den till info@candidadiet.se

Kontakt

Amanda Majava

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Sweden

info@candidadiet.se